XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza, 2024. március 21.
Az izgalmas időutazás folytatódik, Bognár Szilvia továbbra is élő muzsikával és közös dalolással, daltanulással egybekötött előadás-sorozatra hív minden kedves érdeklődőt - aki szívesen kalandozna a magyar népdalok sok száz évre visszanyúló világában - aki kíváncsi az egyes dallamok, szövegek írott forrásaira - aki szeretne kicsit rápillantani a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára. A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik.

bognar szilvi nepzenei hangado

„Az utolsó átváltozás' Az emberélet utolsó fordulójához kötődő énekek – interaktív előadás, koncert és daltanulás Az idő, az elmúlás, s vele együtt a halál szemlélete kultúránként különböző. De a személyes idő szempontjából oly fontos emberélet fordulói, így a születés, a házasság és a halál mindannyiunk számára meghatározóak. Nem is oly rég még országszerte a hagyomány által szabályozott pontos szokásrend, átmeneti rítusok és dalok övezték ezeket az alkalmakat, így „az utolsó átváltozás” napjait is. Mai társadalmunk nagy része mégsem hallott soha siratót, nem virrasztott halott mellett és nem hallgatta órákon át népénekeink ide kapcsolódó, Máriához fohászkodó, vagy épp Krisztus szenvedéseit mesélő darabjait. Milyen a paraszti halálkép? Mit hordoznak ebből a dalok, s hogyan kapcsolódnak dallamformák, szövegek révén más rítusokhoz?

A nagyböjt idejében ezen kérdésekkel, gondolatokkal, énekekkel zárjuk népzenei szabadegyetemi sorozatunkat. Vendégek: Pausch Kamilla és Zolnai Sára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Bognár Szilvia tanítványai

Bővebb információ: