XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2024. március 23.
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség programja
Ezzel a címmel tervezzük Szövetségünk bemutatóját, mely tisztelgés a közel 100 éves hagyományőrző mozgalom előtt. A falusi együtteseket, a „hagyományőrzőket” a Gyöngyösbokréta mozgalom hívta életre. Mai együtteseink a bokrétások utódai, s a csoportokban a hagyományőrzők ötödik nemzedéke táncol.
elo orokseg 2024
Mára a tánc hagyományozásának közösségi formái megszűntek, táncosaink próbatermekben, filmekről, s az idősek visszaemlékezéseiből „tanulják” a hagyományt. A színpadi hagyományőrzés mindig követi az adott korszak esztétikai elvárásait, és az előadások divatos táncmozgalmi trendjeit. A kezdeti lakodalmas és szokásfeldolgozások az 1930-as évek műkedvelő előadásainak színvonalában készültek, a csoportot vezető tanítók/jegyzők ízlése, felkészültsége szerint. AZ 1945 utáni években, a kultúrversenyek felhívásai, az együttesvezetők számára indított képzések, a minősítések bevezetése a néptáncmozgalom szakmai-művészeti elvárásai voltak az irányt adók az együttesek munkájában.

Műsorunkban három kiemelten minősült nívódíjas s egyben 90 éves folyamatosággal működő együttesünk mutatkozik be, példázva a mai színpadi hagyományőrzés háromféle irányzatát. Hany Istók legendáját a kapuvári együttes dolgozza fel, a bagi többgenerációs együttes a „nagy háború” máig a folklórban is tovább élő hatását mutatja be, míg az érsekcsanádi együttes egy családi mulatság eseményeit idézi.
Ez alkalommal adjuk át az 2022-2023-ban minősült együttesek okleveleit.

Bővebb információ: