XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
katalin_tanchaz_web

Sepsiszentgyörgy, Míves Ház
2013. november 22.

A közelgő Katalin-nap alkalmából szerveznek táncházat november 22-én, pénteken, Sepsiszentgyörgyön. Katalin napja időjósló és egyben szerelmi varázsnap a néphagyományban, a számos szokás és hiedelem világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik - tartja a népi mondás. Katalin napjához (november 25.) számos időjóslási hiedelem és férjjósló praktika kötődik a néphagyományban, gyakran emlegetik szerelmi varázsnapként is. Ennek jegyében november 22-én, pénteken Katalin-napi táncházat szerveznek a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. A táncházat megelőzően 18 órától a Guzsalyas Alapítvány munkatársainak vezetésével kézműves foglalkozásokon lehet részt venni. A 20 órától kezdődő táncház házigazdái Both József és Both Zsuzsa, akik ezúttal nemcsak táncokat tanítanak, hanem Katalin-napi szokásokról és hagyományokról is fognak mesélni.
A talpalávalóról a Heveder zenekar és a Folker együttes gondoskodik. A szervezők szeretettel várnak minden táncoslábú mulatni akarót, népi muzsika kedvelőt és táncházas hangulatban kikapcsolódni vágyót egyaránt.
Szervezők: Háromszék Táncegyüttes, Lajtha László Alapítvány, Guzsalyas Alapítvány, Kónya Ádám Művelődési Ház. A sepsiszentgyörgyi táncházak megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatta.