XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
 • Széki Néptánctábor és Kirakodóvásár | Szék (Románia)
  Szék (Románia), 2024. augusztus 21. – 2024. augusztus 23.
  Kedves néptánc és népzenekedvelők!
  Örömmel tudatjuk, hogy idén 2024 augusztus 21-23.-a között a Széki Önkormányzat és a polgármesteri hivatal szervezésében, ismét megrendezésre kerül a Széki Néptánctábor és Kirakodóvásár. A háromnapos programsorozaton belül lehetőség nyílik kicsiknek és nagyoknak egyaránt ismerkedni Szék örökzöld népművészeti kincseivel. Az érdeklődők részt vehetnek néptánc- és népdaloktatáson, kézműves foglalkozásokon, hangszeroktatáson, különböző tematikus előadásokon és természetesen táncházi mulatságon. A népi mesterségek iránt érdeklődőknek, a kézműves foglalkozások keretein belül, lehetőségük nyílik, bútort festeni, szőni és varrni tanulni. A néptánc- és népdalkedvelők a háromnapos rendezvénysorozaton belül széki táncokkal ismerkedhetnek, három különböző csoportelosztásban kezdő csoport, haladó csoport és gyerekcsoport.

  A kezdő csoportban: Gémesi Zoltán és Endrődi Anna Sára oktat
  A haladó csoportban: Szabó Szilárd és Németh Ildikó oktat
  A gyerekoktatáson : Bardóczi Lehel és Bardóczi Katalin oktat
  Énekoktatás: Cserey Both Zsuzsa

  Helyszínek: kultúrotthon, szövöde, központi tér;

  Jelentkezni a következő e-mail címen, valamint mobiltelefonos elérhetőségen lehet: turistinfo.sic@gmail.com, tel: 0040 749 485 402
  Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, táncolni, zenélni és énekelni vágyót. Töltsünk együtt egy tartalmas és élményekben gazdag hétvégét!

  A tábor facebook eseménye:
 • XXIV. Vajdaszentiványi Nemzetközi Néptánc-, Népzene- és Lovastábor | Vajdaszentivány (Románia)
  Vajdaszentivány (Románia) – Zichy kastély udvara, 2024. augusztus 12. – 2024. augusztus 17.
  Tánc- és zeneoktatás adatközlőkkel, kézműves foglalkozások, hajnalig tartó mulatságok, lovas foglalkozások

  A táncházak egyik kedvelt és különleges táncanyagát, a vajdaszeniványi táncokat lehet tanulni a 23 évvel ezelőtt megalapított és legendává vált Vajdaszeniványi néptánctáborban, amelyet pár év kihagyás után most fiatalok élesztettek újjá. A tábori tartózkodás alatt a résztvevők első betekintést nyerhetnek vagy elmélyíthetik már meglevő tudásukat a helybéli vajdaszentivanyi táncokból, e mellett hagyományápolást, népzenét, dalokat is tanítanak az oktatók, valamint helybéli mesterek segítségével kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Igazi kuriózumként idén lovas foglalkozásokat is ki lehet próbálni és a népi kultúra részeként betekinteni a lovas kultúrába.

  A helyszín a híres Horváth Zichy-kastély és ennek csodálatos termei és udvara, a pince, a nagy báli terem és a híres malom, amely egykor sok gyönyörű filmezesnek adott helyet.
  A táborba érkezők több szinten, így kezdő-, középhaladó és haladó csoportokban tanulhatják a világhírű vajdaszentivanyi táncot. A népzeneoktatás élőzenei kísérettel zajlik, hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika és cimbalom kíséri a táncosokat Horváth Elek – Népművészet Mestere vezetésével. További oktatók: Horváth Attila (hegedű)( HU), Fekete Leon (hegedű), Barabás László (harmonika) .
  Továbbiakban zenélni fognak: Pergő Banda Marosvásárhelyről és a Muzsikosz.
  Népdalt oktat: Brassai Mészáros Amanda Blanka

  A táncmesterek „ínyenc” tánctanításokkal is készülnek, amik a környékbeli vegyes nemzetiségű rétegeket képviselik , ezekkel is színestíve a tábor adta kínálatot.
  A tábor táncoktatói: Varró Huba és Brassai Mészáros Amanda Blanka, Hajdú Flórián és párja, Antal Áron és párja, Dombi Péter és Dombi-Fehértóy Zsanett. Igény szerint gyerek táncoktatást is tartanak György Károly oktató vezetésével.

  Kézműves foglalkozásokból sem lesz hiány, ugyanis helybéli mesterek segítségével különböző foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. A hagyományokhoz híven szerda este a helybeli és a környékbeli adatközlőké lesz a főszerep. Rengeteg program lehetőség vár tehát azokra, akik idén ellátogatnak a XXIV. Vajdaszentiványi Nemzetközi Néptánc-, Népzene- és Lovastáborba.
  A tapasztalatok szerint a világ minden tájáról érkeznek résztvevők a táborba, amelyre limitált számban tudnak jelentkezéseket elfogadni.

  További információ:
  Varró Huba : +40 75 101 3707
  Hajdú Flórián: +36 70 321 0623
  Illetve emailben maroskamaratanc@gmail.com

  Bővebb információ:
 • Ti Ti tábor | Raft Island (USA)
  Raft Island (USA), 2024. augusztus 11. – 2024. augusztus 18.
  Buzai, szilágysági és bonchidai román táncok és zenék.
  Oktatók:
  Dűvő zenekar és Lelkes András
  Kovács Norbert „Cimbi”, Gaschler Beáta, Kis István, Kis-Demeter Erika
  Juhász Erika
  Szabó-Tóth Barbara
  Bővebb információ:  
 • Szászcsávási tánckurzus | Szászcsávás (Románia)
  Szászcsávás (Románia), 2024. augusztus 7. – 2024. augusztus 10.
  Nappal az oktatás alá a csávásiak zenélnek, este a táncház alatt felváltva muzsikálnak a Fricska zenekarral.
  Tánctanár: Mátéfi Csaba és párja
  Éneket tanít: Fekete Gabriella

  Bővebb információ:
 • XX. Aprók Tánctábora | Jászberény
  Jászberény – Jászság Népi Együttes székháza, 2024. augusztus 5. – 2024. augusztus 9.
  Néptáncoktatás, kézműves foglalkozások, népdaltanulás, népi játékok megismerése, mozgásfejlesztés, strandolási lehetőség, lovaglás, lovaskocsikázás és megannyi élmény várja a gyermekeket minden nap 9.00 – 16.00-ig!
  Foglalkozásvezetők: a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola és a Jászság Népi Együttes táncosai, oktatói
  6-10 éves gyermekek jelentkezését várjuk, táncos előképzettség nem szükséges.
  Jelentkezési határidő: 2024. július 15.

  Bővebb információ: aproktabora@gmail.com;
 • Tititá tábor haladóknak | Nagyvisnyó
  Nagyvisnyó – Boróka tábor, 2024. augusztus 7. – 2024. augusztus 11.
  áncoktatás: válaszúti magyar és román táncok
  Délelőtt és délután végig élőzenés tánc- és énektanítás (legényes és forgástechnika oktatással kiegészítve), muzsikál: Takács Borbála és zenekara, szabadtéri folkfitnesz és napzáró folkjóga a Bán-patak csobogásától kísérve (nyújtás+relax), esténként élőzenés táncház, csapatépítő játékok, kirándulás.
  Információ: tanfolyam@magyarneptanc.hu

  A tábor facebook oldala:
 • Tititá tábor kezdőknek | Nagyvisnyó
  Nagyvisnyó – Boróka tábor, 2024. augusztus 4. – 2024. augusztus 8.
  Táncoktatás: kalotaszegi táncok
  Délelőtt és délután végig élőzenés tánc- és énektanítás (legényes és forgástechnika oktatással kiegészítve), szabadtéri folkfitnesz és napzáró folkjóga a Bán-patak csobogásától kísérve (nyújtás+relax), esténként élőzenés táncház, csapatépítő játékok, kirándulás.
  tanfolyam@magyarneptanc.hu

  A tábor facebook oldala:
 • VII. Kalász Banda Tábor | Kunadacs
  Kunadacs – Szent Margit Általános Iskola, 2024. augusztus 4. – 2024. augusztus 9.

  Népi hegedű, brácsa, bőgő, ének, tánc, kézművesség és sok más!

  A népzenei szakmában elismert Kalász Banda három tagja és barátai immáron hetedik alkalommal tartják meg népzene és néptánc táborukat, ebben az évben Kunadacson. A táborban ​hegedűn, brácsán, nagybőgőn tanulhatnak kezdő és haladó zenészek , illetve népi ének és néptánc oktatás is lesz. Kísérő programként kézműveskedhet mindenki a szabadidőben.
  Tanárok:
  Kezdő zene: Halmos Attila
  Haladó hegedű: Kuklis Zoltán
  Élő zenei kíséret és esti buli: Kalász Máté, Fekete Antal 'Puma', Bankó Sándor
  Népi ének: Kalászné Fuják Zsuzsanna
  Néptánc: Leidinger Dömötör és párja


  kalasz banda tabor

  Részletes információ és jelentkezés:
 • Mezőségi Népzene és Néptánctábor | Válaszút (Románia)

  Válaszút – Kallós kúria (Románia), 2024. augusztus 11. – 2024. augusztus 18.
  Célcsoport: 17. életévüket betöltött fiatalok, felnőttek. Felső korhatár nincs.
  Célja a mezőségi népzene és néptánc széles körű népszerűsítése. Az oktatási palettára mezőségi tánc- és zenedialektusok kerülnek. A jelentkezők idén szováti (kezdő csoport), palatkai (középhaladó) és bonchidai táncok (haladó csoport) közül választhatnak.
  Minden oktatónk szakavatott, a táncoktatás élőzenés kísérettel történik. Oktatnak: Könczei Csongor és Ocskay Klára (szováti táncanyag, zenél a Rezeda Zenekar), Kiss Zsolt és párja (palatkai táncanyag, zenélnek a Palatkai fiatalok), Feketelaki Tibor és Székely Melinda (bonchidai táncanyag, zenél a Mezőség Band)
  Idén a táncoktatás mellett bekerül a programba a hangszeroktatás is, ahová kizárólag haladó zenészek jelentkezését várjuk mezőségi zenét tanulni. Oktatnak a Palatka zenekar tagjai: Codoba Florin és Radac Mihai, szakmai irányító Sinkó András lesz.
  Az oktatási programokat előadásokkal, koncertekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tematikus bállal, filmvetítésekkel tesszük változatosabbá.
  Információ:orsolya@kallosalapitvany.ro

  Jelentkezés és bővebb információ: