XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Vajdaszentivány (Románia), 2024. augusztus 12-17.
Idén – több év kihagyás után – újjászületik a legendás Vajdaszentiványi Néptánctábor, amelyet fiatal helybéli táncosok, zenészek és szervezők élesztenek újra. A táncházak egyik legkedveletebb táncanyagát, a világhírűvé vált vajdaszentiványit itt helybéli mesterektől, tánctanároktól, táncosoktól lehet eltanulni amellett, hogy a helyi – tág értelemben vett – népi kultúrába is be lehet tekinteni. A 2024. augusztus 12-17. között megrendezésre kerülő táborba már várják a jelentkezéseket.

vajdaszentivanyi tanctabor

A táncházak egyik kedvelt és különleges táncanyagát, a vajdaszeniványi táncokat lehet tanulni a 23 évvel ezelőtt megalapított és legendává vált Vajdaszeniványi néptánctáborban, amelyet pár év kihagyás után most fiatalok élesztettek újjá. A tábori tartózkodás alatt a résztvevők első betekintést nyerhetnek vagy elmélyíthetik már meglevő tudásukat a helybéli vajdaszentivanyi táncokból, e mellett hagyományápolást, népzenét, dalokat is tanítanak az oktatók, valamint helybéli mesterek segítségével kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Igazi kuriózumként idén lovas foglalkozásokat is ki lehet próbálni és a népi kultúra részeként betekinteni a lovas kultúrába.

A helyszín a híres Horváth Zichy-kastély és ennek csodálatos termei és udvara, a pince, a nagy báli terem és a híres malom, amely egykor sok gyönyörű filmezesnek adott helyet.
A táborba érkezők több szinten, így kezdő-, középhaladó és haladó csoportokban tanulhatják a világhírű vajdaszentivanyi táncot. A népzeneoktatás élőzenei kísérettel zajlik, hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika és cimbalom kíséri a táncosokat Horváth Elek – a Népművészet Mestere vezetésével. További oktatók: Horváth Attila (hegedű), Fekete Leon( hegedű), Barabás László (harmonika)
Zenélni fognak még: Pergő Banda Marosvásárhelyről és a Muzsikosz
Népdalt oktat: Brassai Mészáros Amanda Blanka
A táncmesterek „ínyenc” tánctanításokkal is készülnek, amik a környékbeli vegyes nemzetiségű rétegeket képviselik , ezekkel is színestíve a tábor adta kínálatot.

A tapasztalatok szerint a világ minden tájáról érkeznek résztvevők a táborba, amelyre limitált számban tudnak jelentkezéseket elfogadni. A tábor táncoktatói: Varró Huba és Brassai Mészáros Amanda Blanka, Hajdú Flórián és párja, Antal Áron és párja, Dombi Péter és Dombi-Fehértóy Zsanett. Igény szerint gyerek táncoktatást is tartanak György Károly oktató vezetésével.

Kézműves foglalkozásokból sem lesz hiány, ugyanis helybéli mesterek segítségével különböző foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. A hagyományokhoz híven szerda este a helybeli és a környékbeli adatközlőké lesz a főszerep. Rengeteg program lehetőség vár tehát azokra, akik idén ellátogatnak a XXIV. Vajdaszentiványi Nemzetközi Néptánc-, Népzene- és Lovastáborba.

További információ:
Varró Huba : +40 75 101 3707
Hajdú Flórián: +36 70 321 0623
Illetve emailben maroskamaratanc@gmail.com

Még több nyári népművészeti tábor: