XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2024. június 7.
Június 7-én 17 órakor a Hagyományok Háza Halmos termében mutatják be Jávorszky Béla Szilárd Kelemen László – Erdélyből a világ című kötetét. Az eseményen Dr. Fehér Anikó népzenekutató, Papp István Gázsa népzenész, Dr. Árendás Péter népzenész, zenetanár és a könyv szerzője, Jávorszky Béla Szilárd beszélget Kelemen Lászlóval. A bemutató után 19 órától a Hagyományok Háza címzetes főigazgatója hangszert ragad és az Ökrös zenekarral ad koncertet.

KelemenLaszloKonyv mockup

Jávorszky Béla Szilárd kötetében a Kelemen Lászlóval készült interjúk alapján, néha szó szerint idézve őt, nemcsak az erdélyi táncházmozgalom történetéről, hanem a Fonó Budai Zeneházban készült Utolsó Óra gyűjtésekről, az Ökrös zenekar munkájáról, és nem utolsó sorban a Hagyományok Háza első húsz évéről nyújt képet a téma iránt érdeklődőknek.
„Kelemen László pályája sok szempontból ideális áttekintését adja a hetvenes években indult, és az új évezredben az intézményesülés útjára lépett népzenei revival mozgalom történetének. ” – fogalmaz Jávorszky Béla Szilárd, a kötet szerzője. Ahogy Berán István, a kötet szakmai lektora is rámutatott: „Kelemen szemléletmódja, attitűdje, prioritásai eltérnek a korábbi kötetek szereplőiétől, ezáltal a sorozat eddig nem, vagy csak érintőlegesen tárgyalt színekkel és mozzanatokkal gazdagodott.”
Kelemen László Ditróban, egy gyergyói színmagyar faluban született, és nőtt fel, tízévesen mint tehetséges székely parasztgyerek Marosvásárhelyre került, majd Kolozsváron klasszikus zeneszerzést tanult, miközben a Bodzafában brácsázott, és aktívan részt vett a helyi táncházi életben. A legsötétebb Ceauşescu-időkben, 1986 októberében települt át Magyarországra, ahol az Ökrös együttes brácsásaként népszerűsítette a magyar népzenét itthon és külföldön egyaránt. 1997 és 2001 között ő volt a kezdeményezője, mentora, gyűjtője és legfőbb szervezője a Fonó Budai Zeneházban tartott Utolsó Óra programnak, melyhez hasonló méretű hangszeres népzenei gyűjtés legalább fél évszázada nem volt Magyarországon.
„2001 januárjában az élő és újraélhető népművészet teljes egészét átfogó új állami csúcsintézmény, a Hagyományok Háza alapító főigazgatója lett, és dolgozott annak élén bő húsz éven át. Azóta pedig nagy erőkkel építi annak határon túli – mindenekelőtt erdélyi – hálózatát” – mutat rá Jávorszky Béla Szilárd.
A fotókkal gazdagon illusztrált és QR-kóddal elérhető hangzó melléklettel ellátott kiadvány bepillantást enged Kelemen László gyermek- és ifjúkorába, a zenész és zeneszerző, az intézményalapító és -vezető életébe is.

Bővebb információ: