XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Jelentkezési határidő: 2024. október 4. 23:59
Az UTAK Program célja, leírása:
A Hagyományok Háza által elindított UTAK (Új Generáció – Terepmunka - Kutatás) Program célja az együttműködő egyetemek néprajz és kulturális antropológia szakos hallgatóinak bevonása bel- és külföldi terepmunkák előkészítésébe, megvalósításába, emellett célja, hogy gondoskodjon a terepmunkák eredményének megfelelő helyen és módon történő archiválásáról és – hosszabb távon – hozzáférhetővé, kutathatóvá tételéről. A Program olyan, az intézmény alapfeladatainak ellátásához kapcsolódó, hosszú távú terepmunkákat finanszíroz, amelyek a néprajz és kulturális antropológia tudományának eddigi eredményeivel, elméleteivel párbeszédbe lépő kutatások alapját teremtik meg és eredményeikkel hozzájárulnak e tudományterületek fejlődéséhez. Az UTAK Program kifejezetten terepmunkák megvalósítását célozza, tehát kizárólag online vagy adattári kutatást nem finanszíroz, de ezen túl nem részesít előnyben semmilyen témakört, módszertant vagy kutatási helyszínt.

utak hh palyazat

A pályázók köre, részvételi feltételek:
A pályázati eljárásban olyan néprajz vagy kulturális antropológia szakos graduális vagy PhD hallgatók vehetnek részt, akik a Hagyományok Házával együttműködési viszonyban álló, hazai vagy határon túli felsőoktatási intézmények (A Programban résztvevő, a Hagyományok Házával együttműködő felsőoktatási intézmények, illetve tanszékek: BBTE BTK Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, DE BTK Néprajzi Tanszék, ELTE BTK NI Folklore Tanszék, ELTE BTK NI Tárgyi Néprajzi Tanszék, ELTE TÁTK Kulturális Antropológia Tanszék, ME BTK AFTI Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszék, PTE TKI BTK Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék, SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék) néprajz és/vagy kulturális antropológia tanszékeinek valamelyikén a pályázat beadásakor hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, valamint azok a személyek, akik nem rendelkeznek hallgatói jogviszonnyal, de a partnerintézmény doktori iskolájának igazolt tagjai (doktorjelöltek).

Az UTAK Program két alprogrammal működik: az egyik magyarországi, a másik Magyarországon kívüli kutatásokat támogat. Mindkét alprogramban külön pályázhatnak a graduális és a PhD hallgatók. A terepmunka elvárt időtartama graduális hallgatók esetében min. 3, max. 6 hónap, PhD hallgatók esetében: min. 6, max. 9 hónap.

A program évente maximum 8 pályázót finanszíroz (2-2 magyarországi terepen kutató graduális és PhD hallgató, illetve 2-2 Magyarországon kívüli terepen kutató graduális és PhD hallgató). A legmagasabb pályázható összeg 3 000 000 forint, a program összkerete 12 000 000 forint.

Részletes kiírás és bővebb információ: