XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Herczku Ágnes a „Hozomány” – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezének alapján
Hagyományok Háza – Színházterem, 2018. december 19. és 20.
„Szeretnénk minden nap tort ülni az elmúlás felett.” (H. Á.)
Herczku Ágnes „Hozomány" című legújabb népzenei albuma egy sorozatnak szánt kiadvány „első fecskéje”, amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. A lemez – mint az énekesnő minden szólóalbuma –, a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg. A dupla CD-kiadvány Gyűjtés c. lemezén a 2005-ös visai úton, Papp Andrástól, Nagy Amáliától, valamint lányaitól, Fodor Juliskától és Lovász Annától gyűjtött dalok és rikoltások válogatása szerepel, a másik, Revival című cd-n pedig Koncz Gergely prímás vezetésével, Visába való énekes és hangszeres népzenei összeállítások hallhatóak.

Az Emlékül című előadás ennek az albumnak a zenei anyagát mutatja be azokkal a visai (Erdély, Mezőség) asszonyokkal, akik a lemezen is hallhatók. De mint, ahogy már Herczku Ágitól megszokhattuk, nem „szimpla” koncertre ül be a néző, hanem – élve a színházi közeg nyújtotta lehetőségekkel és belső fantáziával –, egy színházi előadásra, ahol bőven folyik a zene és a tánc, de egy-egy jelenetre betekintést nyerhetünk azon kérdésekre és kételyekre, amelyek két világ házasításánál (falusi és városi, múltbéli és mostani) törvényszerűen felbukkannak.

Az előadáson a visai zenét és táncot olyan esszenciálisan ismerő és előadó zenészekben és táncosokban gyönyörködhetünk, akik a folklórt kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt tudnak nyújtani.

herczkuagnes emlekul

Zenészek: Koncz Gergely (hegedű), Hegedűs Máté „Kishega” (hegedű), Fekete Antal „Puma”(brácsa), Fekete Márton „Kispuma” (brácsa), Molnár Péter (nagybőgő)

Énekesek: Özv. Fodor Györgyné Nagy Juliska és özv. Lovász Györgyné Nagy Anna (Visa), Herczku Ágnes, Németh Ferenc

Táncosok: Baloghné Vatai Barbara, Deffend Irén, Szappanos Tamás, Szél Gábor, Végső Miklós (Harangozó-díjas)

Zenei szerkesztő: Koncz Gergely és Herczku Ágnes

Hangfelvételek: Nikola Parov

Videó és képvetítés: Papp Kornél

Rendezte: Herczku Ágnes

Archív népzenei felvételek Kallós Zoltán és Herczku Ágnes gyűjtéseiből:
„Azt gondoltam, még a világ” 1963
„Halál, halál, kutya halál” – Lakatos Máriskó
„Amott kerekedik”; „Falu végén van egy kis házacska” – Özv. Nagy Dánielné Kis Amália (1918-2007)
„A gecsemáni kertje” – Papp András (1938-2016)

Fotók: Urbán Ádám képei (2018, Visa), valamint válogatás Nagy Amália családi fotóiból és a HH Folklórdokumentációs Archívumának gyűjteményéből

A Hozomány című lemez 2018 elején, a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg.
A lemez eladásából befolyó összeget Papp András és Nagy Amália családjának juttatjuk el.

Bővebb információ: