XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2022. december 3.
A Hagyományok Háza 2014-ben indított előadás-sorozata a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusairól szól. Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben korszakalkotó művész koreográfiái jelennek meg, az est második részében pedig egy kortárs, sokszor még a pályája elején álló alkotó művei láthatók.

varga janos kocsis eniko

Varga János Boxos
A magyar néptáncélet megkerülhetetlen művésze. Északnyugat-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon alapozta meg, illetve tartotta pezsgő életben a néptáncot. Sopronban megalakította az Ürmöst, Győrben vezette a Rába Táncegyüttest, majd’ három évtizedig volt a Zalai Táncegyüttes vezetője. Végzettsége szerint erdőmérnök, közgazdász és koreográfus. Ez utóbbi minőségében beutazta Európát, koreográfiáit a zalai együttes bemutatta Argentínában, Mexikóban és Oroszországban is. A hagyományos néptánc mellett kiapadhatatlan képzelettel és munkabírással álmodott színpadra magyar és világirodalmi meséket és legendákat, előszeretettel viszi színpadra a régi szokásokat, rítusokat. A Zalai Táncegyüttes vezetőjeként megszámlálhatatlanul sok elismerést és díjat kapott, legrangosabb közülük a Martin György-díj.
Kocsis Enikő
1976-ban született Győrben, óvodás kora óta táncol, 16 éves kor óta tanít gyerekeket táncolni. 1997 és 1999 között a Budapest Táncegyüttes, 1999 és 2001 között a Magyar Állami Népi Együttes, 2001 és 2010 között a Honvéd Táncegyüttes szólótáncosa. 2012 óta a Fitos Dezső Társulat táncosa, koreográfusa, művészeti vezetője férjével, Fitos Dezsővel, emellett több mint két évtizede vezetik a Szentendre Táncegyüttest és a Győri Lippentő Táncegyüttest. Egyszerre táncművész, pedagógus és koreográfus, minden korosztályban alkot és tanít. A néptáncot nemcsak a filmek minél alaposabb tanulmányozásával vallja elsajátíthatónak, hanem a táncosok, a környezet, élethelyzetek megismerése által, így fiatal korától fogva rendszeresen gyűjt is.
2000 óta készít önálló koreográfiákat. Koreográfiáiban előszeretettel formálja meg a népi világból kiemelkedő asszonyi karaktereket, mutatja meg a női sorsokat, élettörténeteket.
Örökös Aranygyöngyös, Harangozó Gyula-díjas táncos.

Közreműködnek: Duna Művészegyüttes, Fitos Dezső Társulat, Magyar Állami Népi Együttes, Maros Művészegyüttes férfikara, Szentendre Táncegyüttes, Zalai Táncegyüttes egykori és mai táncosai, valamint a Dalinda, a Maros Művészegyüttes zenekara és a Kanizsa Csillagai
Az előadás után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre.

A beszélgetés moderátora: Sándor Ildikó, Népművészeti Módszertani Műhely vezetője
A sorozat szerkesztője: Szögi Csaba

Az eseméby facebook oldala: