XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Adventi, karácsonyi énekek – interaktív előadás, koncert és daltanulás
Magyar Zene Háza, 2022. december 16.
A karácsonyi ünnepkörhöz kötődő dalhagyomány rendkívül gazdag, magába foglalja az adventi időszak – benne a bölcsőjárás, szálláskeresés – énekeit, a hajnali mise dalait, a karácsonyi köszöntőket, a kántálás, regölés, betlehemezés szokásdalait, a János- és István köszöntőket, valamint a vízkereszti háromkirályjárás dalanyagát is. Az ide köthető dallamok szinte mindegyikét megtaláljuk 17-18. századi írott forrásokban, s jó részük múltja néhány századdal korábbra, netán egészen a gregorián dallamok korszakáig nyúlik vissza A regölés, mint a téli napforduló ősi ünnepének maradványait őrző szokás, még sokkal korábbra mutat, de a betlehemesek sokszínű zenei örökségében is bőven akadnak középkori elemek. Sőt, betlehemes játékaink eredete is a középkori misztériumjátékokban keresendő.

bognar szilvi advent

Rácsodálkozhatunk, hány meg hány szépséges, több száz éves adventi - karácsonyi dallal emelhetjük ünnepünk fényét, hogy tán a legközismertebbekről sem tudunk mindent, s minden bizonnyal akad közös dallam európai ismerőseinkkel is.
Izgalmas időutazásra, élő muzsikával és közös dalolással, daltanulással egybekötött előadás-sorozatra hívunk minden kedves érdeklődőt:
- aki szívesen kalandozna a magyar népdalok sok száz évre visszanyúló világában
- aki kíváncsi az egyes dallamok, szövegek írott forrásaira
- aki szívesen hallgatna a magyar dalok mellett, azokkal a múltban találkozó, egy tőről fakadó latin, francia, ó-portugál, német énekeket
- aki szeretne kicsit rápillantani a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára.

A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik. Igaz, a szálak ez esetben a magyar nyelvterület egészén túl nem keletre, hanem többnyire Európa más országaiba vezetnek. Bognár Szilvia népzenei előadássorozatának harmadik részében az adventi, karácsonyi énekekről lesz szó – egy interaktív, daltanulást is tartalmazó program keretében.

Az esemény facebook oldala: